EĞİTİM AMAÇLARI

Akıllı sistemler mühendisliği yüksek lisans programı, öğrencilere “Uygulamalı Matematik ve Hesaplamalı Bilimler”, “Akıllı ve Yenilikçi Malzemeler” ve “Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi” bilim dallarında, alana özgü alacakları dersler ile, öğrencilerin teorik alt yapısının güçlendirilmesi, proje ve uygulamalarla teorik bilginin pratikte kullanımının da gerçekleştirilmesi ile öğrencilerin akıllı sistemleri tasarlama, planlama ve uygulama becerilerini geliştirmesi hedeflenmektedir. Akıllı sistemler mühendisliği alanında uzman işgücü yetiştirmek suretiyle ülkemizin Endüstri 4.0 dönüşümünü başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmesine katkı sağlamak programın bir diğer hedefidir. Üniversite ve sanayi iş birliği programları çerçevesinde bölgemizde yer alan sanayi kuruluşlarının Endüstri 4.0 dönüşüm süreçlerine önerilen yüksek lisans programında üretilecek tezlerle katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Ayrıca üniversitelerin birer Ar-Ge merkezleri olduğu göz önünde bulundurulduğunda önerilen programın yeni yöntemler ve teknolojiler geliştirerek üniversitemizin Ar-Ge yönünü güçlendireceği düşünülmektedir.

Günümüzün yüksek yoğunluklu dijital verilerini analiz edip doğru kararlar vererek eyleme geçirebilen yeni akıllı sistemlerin önemi rekabetçi dünyada büyük bir hızla artmaktadır.  Gerçek zamanlı yüklü miktardaki verilerin, algoritmik teknikler ve mühendislik prensipleri kullanılarak analizi ve karar verme süreçlerinde kullanılması sürekli gelişen endüstrinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni araştırma alanları oluşturmaktadır.

Bu program kapsamında, belirlenen lisans alanlarında öğrenimini tamamlamış kişilere akıllı sistemler yaratmak için gerekli olan teknoloji, bilgi ve beceriler konusunda geniş bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir. Bu sayede, öğrencilere sektörden bağımsız olarak, akıllı yazılım ve ürünler geliştirmeleri amacıyla kullanılması gereken tekniklerin teorik bilgisinin verilmesi planlanmaktadır. Buna ek olarak, öğrencilerin programlama, analitik, kritik ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi de amaçlanmaktadır.

Üniversitemizin bilimsel faaliyet etkinliğinin artırılması ve uluslararası alanda itibar sahibi olabilmesi için bilimsel araştırma ve yayınların üretilmesi en önemli unsurdur. Bu bağlamda, programın öncelikli hedeflerinden bir diğeri de akıllı sistemler alanında uzman, bilimsel bilgi üretebilen ve bu bilgiyi akademik çalışmaya dönüştürebilecek bireyler yetiştirmektir.

 

Akıllı Sistemler Mühendisliği Yüksek Lisans Programının açılmasının gerekliliğine ilişkin gerekçeler aşağıda sıralanmıştır:

 

  • Akıllı Sistemlerin tasarımı, planlaması, analizi ve yönetimi alanlarında araştırma ve geliştirme yapabilecek imkânlara olanak sağlamak.
  • Disiplinler arası çalışma yapabilen, analitik yaklaşımlar üretebilen, soyut düşünme becerisine sahip ve bilim ve teknolojideki gelişmeleri sürekli izleyerek kendisini geliştirebilen mühendisler yetiştirerek, yetişmiş insan gücü sayısına katkıda bulunmak.
  • Üniversitenin bilimsel bilgi üretmesine katkıda bulunmak.
  • Yüksek lisans programı kapsamında üretilecek olan tez ve projeler yoluyla Ege bölgesinde üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak.
  • Sanayinin ihtiyaç duyduğu mühendislik ve Ar-Ge problemlerini etkin bir şekilde çözecek uzman işgücü istihdamının artışına katkıda bulunmak.